Marco Stolze +31 630 728 817 info@clockonline.nl
Selecteer een pagina

ClockOnline gaat rust in handel brengen

Tholen – Met ClockOnline denken Marco Stolze en Soerinder Somai een paar vliegen in een klap te slaan. Het online handelsplatform moet de teler niet alleen veel werk uit handen nemen, maar zal het veilproces ook goedkoper en de logistiek flink efficiënter moeten maken. Bovendien moet het zorgen voor rust in de handel, iets dat niet in de aard van het beestje zit en daarom allicht het moeilijkst te verkopen zal zijn. Het is nu zaak het vertrouwen van de kwekers en de handel te winnen. Lukt dat, dan wordt Clock Online een ‘game changer’.

Op de beurs in Essen gaven de heren enkele live demonstraties. Tweemaal per dag wordt een veiling georganiseerd, een om half 6 en een om 10 uur. Daarvoor, daarna en tussendoor kan ook gekocht worden (de zgn. voorverkoop). De teler zet zijn aanbod online en bepaalt een minimumprijs. Na het veilen kijkt hij wat er verkocht is en gaat dan rapen, in de loop van de middag maakt hij de orders en de koper heeft het de volgende dag in huis.

Geen software
Groot voordeel is dat je niets hoeft te installeren. Je kunt kopen op je telefoon via een app, of gewoon via de website. De interface is als die van de klok op FloraHolland. In de software is rekening gehouden met minieme tijdsverschillen, zodat partijen altijd daadwerkelijk naar diegene gaan die het eerst gedrukt heeft, zelfs als deze aan de andere kant van de wereld zit. ClockOnline zorgt voor de administratie, kopers en kwekers betalen eens per jaar een kleine deelnemerspremie en een percentage over transacties. Niet meer, niet minder.

Verantwoordelijkheid bij de markt
Potentieel nadeel, zo onderkennen de heren, is dat er geen veilmeester aan te pas komt. Druk je verkeerd, dan moet eventuele verificatie onderling geregeld worden. Ook is er geen kwaliteitscontrole , maar dat is er bij de huidige klokken ook niet meer. Van de andere kant ligt het de verantwoordelijkheid weer geheel bij de handelende partijen.

“Het is in feite wat FloraHolland wilde met Vandaag voor Morgen, maar wat niet van de grond gekomen is”, vertelt Marco. Wat de dames en heren deskundigen bij Floriday ervan vinden? “Die vinden het hartstikke gaaf. Ik ben in 2016 zelfs met ons concept naar de veiling geweest, maar het komt erop neer dat ze het zelf willen doen. Ze zijn een eigen weg ingeslagen en kunnen de dingen natuurlijk niet zomaar omgooien.”

Opschalen
Animo is er genoeg, inschrijvingen lopen lekker – er zijn nu ruim 70 kopers en ruim 110 kwekers aangemeld, en op de beurs meldden zich de eerste Europese kwekers. Echter, om echt momentum te krijgen moet het groeien. “Het grootste voordeel van ons systeem is dat het rust brengt”, besluit Soerinder. “Dat is niet uniek aan ons, dat is uniek aan de mogelijkheden die het internet biedt. Maar daar moeten we gebruik van leren maken. Dat geldt heel sterk voor onze handel. Men staat al 100 jaar in alle vroegte op de veiling, maar dat hoéft niet. Niet meer in ieder geval, het kan anders, als je tenminste kunt accepteren dat de planten niet over een uur, maar bijvoorbeeld vanavond of morgen ochtend arriveren. Doe je dat, dan kan bijvoorbeeld ook transport veel meer buiten de spits om plaatsvinden, waar iedereen weer voordeel van heeft. Daar is een verandering van mentaliteit voor nodig en dat gaat zomaar niet. Met ClockOnline hopen we daar beweging in te krijgen.”

Klik hier voor een korte video waarin Marco nog eens uitlegt ‘How it’s done’.

Voor meer informatie:
ClockOnline
Soerinder Somai – soerinder@time2save.nl 
Marco Stolze – info@clockonline.nl 
www.clockonline.nl

 

Publicatiedatum : 
Auteur: 
© 

Pin It on Pinterest

Share This